En vacker dag kanske vi måste gå tillbaka till hur vi levde under allmogetiden. Men frågan är väl hur många som kan det folk kunde då för att överleva. Som att väva, spinna, snickra, slakta grisen, göra smör och filbunke o s v. Vi är ju vana att gå till affären efter allt nu för tiden. Tänk så sårbara vi är. Det du ser i affären på hyllorna är allt som finns. Det finns inget lager. Blir vi avstängda från yttervärlden blir det nog krig och huggsexa på gator och torg när folk börjar bli hungriga.
Vi som går på loppisar och auktioner har ju märkt att en spinnrock kan man få för 20 kronor. Står inte högt i kurs. Jag har två spinnrockar. En gång gick jag och lärde mig spinna ull. Det var kul. Barnbarnen gillar rockarna eftersom hjulet snurrar när dom trampar. Står dock mest som prydnad hos folk som har en.
Bara för hundra år sen – innan radio och tv – gick kvinnorna samman här i Hälsingland och spann tillsammans . Det kallades för rockstuga. De turades om med att träffas hos varandra. Då kom dom bärandes på sina spinnrockar under armen. Det var före syjuntornas tid. Spinnrocken har sitt ursprung i hjulrocken som är av orientaliskt ursprung. I Europa är hjulrocken känd från 1338. Spinnrocken, som till skillnad från hjulrocken är försedd med vingspindel, och senare även trampa, är mer effektiv än hjulrocken, och ger en hårdare snodd tråd. Den tidigaste kända avbildningen av en spinnrock härrör från en tysk handskrift från omkring 1480. I Dalarna och Hälsingland har spinnrocken kallats ”tyskrock”, vilket antyder varifrån spinnrocken kommit tillSverige. I Olof Broman Glysisvallur sägs spinnrocken vara en nyhet i Hälsingland, och det antas att det även i övriga Sverige var i början av 1700-talet den började få större spridning.
…….
