Det här inlägget skrev jag förra året 27 juli. Allt är tidigare i år för älgörten blommar sen några dagar för fullt efter dikeskanterna. En vacker vit och fluffig blomma. Påminner om fläder och hägg. Blomman har en ljuvlig doft och är ett medicinskåp av rang. Jag har haft ont i vänster ben kring knäet flera veckor. Vred till benet när jag skulle hoppa ur en hage med en kanin i famnen. Jag äter inga tabletter – tar en Treo om det behövs. Igår drack jag älgörtsvatten. Lade blommor i kallt vatten och drack under dagen. Min ena dotter fick smaka och hon tyckte det smakade Treo. Värsta hon vet. Är en sån där Alvedontyp. Älgörten innehåller mycket riktigt salicylsyra och fungerar verkligen. Örten är bra mot feber, värk och smärta. Idag känner jag mig genast bättre och ska dricka en laddning till.
På engelska heter örten meadowsweet. Blomman har gett namn åt aspirin från växten älgörts äldre botaniska namn Ulmaria Spiraea, som även den innehåller salicylsyra. Då Aspirin sedan 1900-talet har varit ett av de mest framgångsrika varumärkena inom läkemedelsindustrin, har ordet aspirin på flera språk blivit en allmän benämning på preparatet, oavsett tillverkare (dock ej på svenska). I Sverige, där det introducerades 1924 av Leo Läkemedel AB, är det istället Albyl som blivit synonymt.
Vill man inte dricka kallt kan man koka te på örten. Antingen på färska blommor och blad eller på torkade. Torka örten och förvara i burkar för kommande behov. Häll 1/2 liter kokande vatten över 3-4 dl färska blommor, blad eller rotskott. Låt dra i trettio minuter. Koka inte! Blommorna ger enligt analyser mest salicylater i vattnet. Riv sönder blad och rotskott om dessa används. Vätskan dricks i två portioner med 1/2 timmas mellanrum. Motsvarar cirka en halv till en hel magnecyl. Taget från boken ”Vilda växter som mat och medicin” av Stefan Källman en bra örtbok när man vill lära sig om naturen och växterna. Torkade blommor anses även verka febernedsättande samt lindra huvud- och kroppssvärk vid influensa. För bästa effekt bör 1-2 tsk torkade älggräsblommor dra i ett glas kallt vatten över natten, för att sedan silas och intas vid behov under dagen.
Av blommorna kan man göra älggrässaft. Man gör på samma sätt som när man gör fläder- eller häggblommesaft. Bladen kan även användas för smaksättning av slånbärsvin. Tyvärr växer inte slånbär i Hälsingland (tror gränsen går vid Uppsala ungefär). Plocka en älgörtsblomma och lukta! Man blir rent av salig!
Älgört eller älggräs, Filipendula ulmaria eller Spiræa ulmaria hör till familjen rosväxter (Rosaceae). Spireasläktet känner vi igen i olika väldoftande prydnadsbuskar.
Skulle inte Alshammar testa lite älggräs?
dndn intressant svd svd
…….
